Wat is een warmtepomp?

Energie is overal om ons heen in de vorm van licht, beweging en warmte. Licht zetten we om naar elektriciteit of warmte met panelen op het dak, beweging zetten we om naar elektriciteit met windmolens en warmte kunnen we gebruiken voor in huis met een warmtepomp.

Een warmtepomp is een apparaat dat er van buiten uitziet als een airco, maar iets heel anders doet. Hij zuigt namelijk buitenlucht aan om daar de warmte uit te halen en die te gebruiken voor de verwarming van je huis. Dat gebeurt op een hele efficiënte manier: voor 4 kilowatt aan warmte wordt 1 kWh aan elektriciteit gebruikt. De andere 3 kilowatt komen uit de buitenlucht.

Hoe werkt een warmtepomp?

Omgekeerde koelkast

Een warmtepomp werkt eigenlijk hetzelfde als een omgekeerde koelkast. Je kunt je huis zien als de binnenkant van de koelkast, alleen moet je huis in de meeste gevallen verwarmd worden, in plaats van gekoeld. Een warmtepomp doet dat door lucht aan te zuigen waar warmte in zit.

Knappe koppen hebben zich gerealiseerd dat warmte altijd naar kou wil, dus de warme lucht wordt langs een leiding met een zogenaamde koudemiddel in de warmtepomp geblazen. Dat koudemiddel is altijd kouder dan de buitenlucht, zodat dat koudemiddel de warmte van de buitenlucht opneemt.

Compressor en condensor

Het koudemiddel loopt langs een zogenaamde warmtewisselaar. Daar wordt de warmte afgegeven aan een ander koudemiddel dat al bij hele lage temperaturen verdampt. De damp (het koudemiddel in gasvorm) gaat dan naar de compressor toe.

Ken je dat je je fietsband aan het oppompen bent en dat wanneer je klaar bent de slang van de fietspomp warm is? Precies hetzelfde gebeurt in de compressor van de warmtepomp. Doordat de druk verhoogd wordt, wordt de temperatuur ook hoger. Zo kun je van heel weinig warmte (de buitenlucht) toch genoeg warmte maken om je huis mee te verwarmen.

De hete damp loopt langs een andere warmtewisselaar (de condensor) die de warmte afgeeft aan het water dat door je vloerverwarming of je radiatoren loopt. Doordat de damp dan weer afkoelt, wordt het weer vloeibaar, zodat het weer de energie uit de buitenlucht op kan nemen. Zo gaat het constant door in de warmtepomp.