Zonnepanelen blijven interessant!

Het “groenste kabinet ooit” wil de salderingsregeling voor zonnepanelen afschaffen. Daarvoor in de plaats komt de “terugleversubsidie”. Waarom wil de regering dit doen? En wat betekent het voor jou als (toekomstige) zonnepaneleneigenaar?

Hoe werkt de salderingsregeling ook alweer?

De stroom die je zelf opwekt met zonnepanelen, maar niet meteen zelf gebruikt, lever je terug aan het elektriciteitsnet. Op andere momenten, bijvoorbeeld ’s avonds, gebruik je elektriciteit, terwijl je zonnepanelen niets produceren. Je energieleverancier “saldeert” (verrekent) dit stroomverbruik met de elektriciteit die je terug geleverd hebt. Jij betaalt alleen het “extra verbruik” wat dan nog over is.

En wat als je meer teruglevert dan je in een jaar verbruikt?
Dan krijg je een zogenaamde “terugleververgoeding”, maar die is lang niet zo hoog als de prijs die jij betaalt voor je elektriciteit. Aan het salderen zit ook een limiet: je mag maar 5000 kWh per jaar salderen. Ook daarboven geldt dan de (lage) terugleververgoeding.

Waarom stopt de salderingsregeling?
De laatste jaren is de prijs van zonnepanelen stevig gedaald. Steeds meer mensen kiezen voor zonnepanelen en dat maakt de salderingsregeling eigenlijk onnodig duur voor de overheid. Daarom kiest de regering nu voor een ander model, zodat de kosten wat lager zijn, maar het nog wel interessant blijft om zonnepanelen te nemen.

Wat komt er voor in de plaats?
Dat nieuwe model heet de terugleversubsidie. Bij deze subsidie geldt in eerste instantie dat je nu voor alle elektriciteit die je niet meteen zelf gebruikt – en dus teruglevert aan het elektriciteitsnet de terugleververgoeding krijgt van je energieleverancier. Je mag dus niet meer salderen. Maar de overheid geeft je voor iedere kilowattuur ook een terugleversubsidie, zodat het bedrag dat je ontvangt hoger wordt.

Wat is de hoogte van de terugleversubsidie?
Hoe hoog dit bedrag precies wordt weet nog niemand. De terugleversubsidie zou vanaf 2020 gaan gelden, maar er komt ook een overgangsregeling. Hoe die eruit ziet is ook nog niet bekend. Er is dus nog veel onzeker.

Wat betekent dit nu voor jou als woningeigenaar?
Dan maar geen zonnepanelen aanschaffen? Nee, zonnepanelen blijven een ontzettend interessante investering. Je kunt in ieder geval nog 3 jaar gebruik maken van de salderingsregeling en daarna misschien nog van de overgangsregeling. Dus: pak NU je kans!

Maar ook daarna blijven zonnepanelen een hele goede investering. Er verandert wel iets: allereerst was het door het salderen verstandig om niet te veel zonnepanelen te plaatsen, zodat je niet meer opwekt dan je zelf verbruikt. Dat is nu anders: voor elke kilowattuur krijg je dezelfde beloning. Dus leg vooral je hele dak vol, want een paar extra panelen kosten relatief weinig en leveren straks altijd geld op! En natuurlijk draag je zo nog meer bij aan een duurzame toekomst.

Het wordt ook interessanter om na te denken over opslag in eigen huis. Met een accu, of in ieder geval om zoveel mogelijk direct je zonne-energie te gebruiken. Bijvoorbeeld door je wasmachine en vaatwasser aan te zetten als de zon schijnt.

En het is nu extra belangrijk om een goede energieleverancier te kiezen, want de terugleververgoeding kan behoorlijk verschillen! Meer weten over zonnepanelen? Je leest er hier meer over. Of kom langs in onze winkel voor advies op maat.