Energierekening omhoog door gasprijs en belasting

De energierekening is weer aan het stijgen. Voor een gemiddeld gezin valt de energierekening zo’n 31 euro hoger uit. Dat berekende Pricewise met de prijsgegevens van vier grote leveranciers (Delta, Eneco, Essent en Nuon). Hoe het precies zit, zie je in deze tabel:


Bron: Pricewise

Het grootste deel van de prijsstijging (23,50 euro) komt doordat de prijs per kubieke meter gas omhoog gaat. Daarnaast gaan de vaste leveringskosten licht omhoog. Bij een gemiddeld verbruik van 3.500 kWh stroom en 1.500 m³ gas ben je in totaal meer dan 30 euro meer kwijt dan vorig jaar.

Wie een energiecontract heeft met variabele prijzen, krijgt dus te maken met hogere kosten voor het gasverbruik. Maar ook de tarieven voor nieuwe contracten met een vaste prijs per kubieke meter gas gaan omhoog. Wie nu een energiecontract met vaste prijzen heeft, moet na afloop van het contract waarschijnlijk rekening houden met hogere prijzen.

De komende jaren stijgt de energierekening waarschijnlijk nog verder. Dat komt omdat de ODE-belasting dan omhoog gaat. De ODE (Opslag Duurzame Energie) is een extra belasting die je betaalt over iedere kilowattuur elektriciteit en kubieke meter gas. De opbrengsten worden ingezet voor groene-energieprojecten. En let op: over de ODE-belasting betaal je ook nog eens 21% btw! Volgend jaar is een gemiddeld gezin zo’n 100 euro per jaar kwijt aan ODE, dit stijgt tot uiteindelijk 200 euro per jaar in 2020.

Niets aan te doen? Toch wel! Zowel de stijging van de gasprijs als de stijging van de ODE hangen namelijk af van je verbruik: hoe meer je verbruikt, hoe meer je extra betaalt. Op dit moment besteedt een gemiddeld huishouden ongeveer 170 euro per maand aan energie: 5 euro aan vaste kosten, ongeveer 75 euro aan elektriciteit en 90 euro aan gas. En die 90 euro gaat dus vanaf nu sterk stijgen.

Met goede isolatie kun je gemakkelijk de helft van je gasverbruik besparen. En met de stijgende prijzen wordt dat steeds interessanter… Hierdoor stijgt de besparing met 20 euro per jaar als je nu investeert in het isoleren van je woning.

Geïnteresseerd? Kom langs in onze winkel of neem contact met ons op!