5 handige bespaartips voor de zomer

De zomer is weer begonnen en dat betekent we (hopelijk) weer lekker kunnen genieten van het zonnige weer. Maar wist je dat er in de zomer ook veel te besparen valt? Wij geven je vijf tips om energie te besparen.

Tip 1: Zet je koelkast uit als je op vakantie gaat
Een koelkast verbruikt veel energie. Kijk of het mogelijk is om hem leeg te maken voordat je op vakantie gaat. Zet je koelkast vervolgens gedurende je vakantie uit en je bespaart veel energie. Let erop dat je de deur van de koelkast open laat staan nadat je hem hebt uitgezet. Dit voorkomt schimmelvorming.

Tip 2: Hang je was op in de tuin
Laat die droger een keer links liggen en hang je natte was op in de tuin. Binnen een paar uur is je was droog en fris. En het kost je helemaal niks! Vaak geldt: hoe ouder de wasmachine, hoe meer energie hij slurpt. Bij een droger uit 2000 betaal je gemiddeld zo’n €0,87 per beurt, terwijl dit bij een droger uit 2015 gemiddeld €0,19 cent is.

Tip 3: Koop een zonne-oplader
Laat de zon je mobiel, tablet of laptop opladen. Met een zonne-oplader kun je je apparaten waar en wanneer je maar wilt opladen, mits er zon is natuurlijk. Ideaal voor op vakantie. Het tv-programma Kassa heeft een onderzoek gedaan naar de beste zonne-oplader voor je smartphone. Neem een kijkje op hun website om te kijken welke oplader het beste bij jou past.

Tip 4: Gebruik de airco zo min mogelijk
Een airco verbruikt enorm veel energie. Wil je dit beperken? Wissel het gebruik van de airco en de ventilator dan af. Gebruik bijvoorbeeld de airco om de ergste hitte te verdrijven en gebruik daarna de ventilator om de ruimte waarin je verblijft koel te houden. Deze afwisseling bespaart je een hoop energie.

Tip 5: Dek je zwembadje in de tuin af
Een zwembadje in je tuin is heerlijk bij warm zomerweer. Er gaat al gauw zo’n 700 liter water in een badje. Wil je hier zo lang mogelijk mee doen? Dek het badje na gebruik dan goed af met een hoes of plank, zo kun je langer met het water doen en hoef je het niet telkens te vernieuwen. Laat het water in verband met bacteriën niet té lang staan.